2011. december 18., vasárnap

Ismerkedtünk

Pénteken megtartottuk a ház első beszélgetős-teázós összejövetelét. Az esemény az udvaron zajlott kicsit esős időben, amit úgy orvosoltunk, hogy kölcsönöztünk egy szép nagy ponyvaszerűséget, amit az első emeleti ganghoz rögzítettünk, így kialakult egy éppen megfelelő méretű száraz terület.

Összesen 10-15 lakó tette tiszteletét, volt tea, többen sütöttek süteményt, és kb. este 9-ig trécseltünk a nem túl meleg udvaron. Sok mindenről esett szó a vízelvezető strangok hiányosságaitól az udvar sorsáig, de talán a legérdekesebbek az egyik régi lakótól hallott történetek voltak.

Kiderült például, hogy 50 évvel ezelőtt az akkori lakók szüreti bált rendeztek a házban. A gangok között keresztben szőlőfürtök voltak kifeszítve egy kötélen, volt zene és mulatság. Akkoriban sok gyerek volt: ők gyerekbizottságot alakítottak, közösen mentek kirándulni, és még belső telefonhálózatot is csináltak, azon beszéltek egymással a házon belül.
A lift mellett, a földszinten levő helyiség a házmesterhez tartozott, és itt kellett fizetni a liftezésért is, mégpedig 30 fillért. Igénybe venni pedig csakis kísérővel lehetett.

Azt már korábban is tudtuk, hogy a 70-es években a pincében az egyik helyiség klubnak alakították ki, és ott voltak különböző közös rendezvények. Most felmerült, hogy ott elég lenne egy kisebb takarítás, és a hely használható lenne házi könyvtárnak (ilyen is volt régen), filmklubnak vagy más célra. Így a következő program várhatóan januárban egy ilyen takarítóbuli lesz.

2 megjegyzés:

  1. A filmszínház nagyon-nagyon jó ötlet!

    Fel tudok ajánlani egy ősrégi orosz filmvetítő gépet, egy vásznat és 3-4 filmet. (örökség, de nem használom, csak szobadíszként, hátha lenne egy kis Retro hangulat)

    Sajnos a 21. században nem sok könyvem van de abból is akad pár :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem 8 mm-es orosz filmtekercseim vannak, Nu pagagyí és egyéb rajzfilmekkel, és nem tudom min levetíteni, úgyhogy ha ugyanilyen formátumú a vetítő, akkor örömmel járulok hozzá én is a klubhoz :)

    VálaszTörlés